Ceremóniamester és esküvői Dj egyben?

Szerző: | 2023 okt 17.

„Ceremóniamestert és esküvői Dj-t keresek, lehetőleg olyat, aki egy személyben ellátja ezt a feladatot” olvashatjuk sok facebook csoportban a bejegyzések között. Sok alkalommal teszik fel nekünk is a kérdést jegyespárok, hogy működhet-e ebben a felállásban a két szolgáltatás. A rövid válaszunk erre egyértelműen NEM, és az alábbiakban ki is fejtjük, hogy egy szokványos esküvő esetében ez miért is van így.

Az esküvő napja nem kezdődhet el szakember bevonása nélkül. Gondoljunk csak a fotósra, videósra, cateringre vagy olyanra, aki gondoskodik a hangosításról és a fényekről.

Mi az amit biztosan ne engedj meg magadnak? Azt, hogy egy meghívott vendéged végezze el valamelyik tevékenységet.

Miért? Nos, te hagynád, hogy egy gyógyszerész operáljon meg? Nem hiszem.

Ez minden egyes szakmára igaz. De ha más érvre is szükséged van, akkor azért is, mert ez is egy főállású munka. A vendégeket irányító vagy a lemezjátszók mögött álló ember a násznép hangulatáért felel és keményen dolgozik, ahelyett, hogy vendégként venne részt az esküvőn.


Mi a különbség a Ceremóniamester és az esküvői Dj között?

A ceremóniamester – a vendég sereg koordinálása mellett – hozzájárul a hangulat fokozásához. Ők a mikrofont arra használják, hogy abba beszéljenek, valamilyen közelgő eseményt bejelentsenek. Teszik ezt általában rövid megszólalásokkal. Ők az esemény alatt bármikor képesek előállni valami ötlettel a hangulat fokozására anélkül, hogy bármit is a friss házasokra vagy a násznépre erőltetnének. Erre jó példa egy táncpárbaj, ahol a vendégek felváltva táncolnak és szórakoznak a ceremóniamester irányítása mellett.

Az esküvői DJ az a személy, aki kiválasztja, lejátssza és keveri a zenét az esemény során. A DJ-k csak olyan zenéket játszanak, amelyek a közönséghez és az esemény zenei hangulatához illik. Ezt persze jó előre leegyeztetik a jegyes párral.

Ha úgy döntesz, hogy DJ-t választasz az esküvődre, ők segíthetnek a szertartás hangosításában, a vendégvárás alatti kellemes háttérzenében és ők fogják beindítani a bulit. Minden egyes pillanathoz hozzá tudnak járulni egy-egy odaillő zeneszámmal, de nem fogják szórakoztatni a násznépet különböző játékokkal vagy különleges tevékenységekkel.

A ceremóniamester és esküvői dj egyben szolgáltatást kerülni kell
A Ceremóniamester és ez esküvői Dj közösen alakítják a hangulatot

Mi a munkája a Ceremóniamesternek az esküvőn?

A ceremóniamester legfőbb feladata a Nagy Nap koordinálása a forgatókönyv alapján, amelyet a jegyespárral közösen építenek fel. Pontosan tisztában van azzal, hogy mikor, milyen esemény következik. Tudja, hogy a fotózásnál ki-ki után következik és a játékok illetve a beszédek menetrendjét is neki kell irányítania. Ugyanakkor odafigyel arra, hogy minden a megfelelő időben történjen, biztosítva ezzel az esküvő folytonosságát.

Nézzük meg ezt konkrétabban, egy tökéletes példával: papíron például itt az ideje a tortavágásnak, de az emberek a táncparketten szórakoznak. Egy tapasztalt ceremóniamester biztosan nem fogja elrontani ezt a varázslatos és különleges pillanatot azzal, hogy véget vet neki. A tortázás majd akkor kezdődik el, amikor a hangulat és az időzítés megfelelő lesz.

Mivel a ceremóniamester egy külső személy, jobban odafigyelnek rá az emberek. Nagyobb a tekintélyük és magabiztosabban tudják irányítani a vendégeket. Szakértelmükkel bátoríthatják a félénkebbeket és aktivitásra bírhatják a násznépet.

Mi az esküvői Dj munkája az esküvőn?

A DJ-nek nagyjából mindent tudnia kell majd a zenei ízlésedről, de a családod és a barátaid ízléséről is. Ne feledd, hogy egy esküvőn általában keverednek a generációk és a stílusok, különösen akkor, ha a családok például nem azonos kultúrájúak.

Az esküvői DJ-nek mindenkit össze kell hoznia a zene erejével. Nem számít, mennyire különbözőek a vendégek, és milyen széles a zenei ízlésük. Ráadásul mindehhez, Ő biztosítja a hang-és fénytechnikát is a vendégvárástól, a szertartáson keresztül a buli végéig. Ő irányítja a zene mellett a fényeket és a különböző látványelemeket.

Pontosan tudnia kell, hogyan kell telepíteni és beállítani a felszerelést, hogy a lehető legtöbbet hozza ki belőle. A beállítások alapvető fontosságúak! Egy rossz hangrendszer határozottan tönkreteheti az egész bulit: akár azért, mert a zene minősége rossz, akár azért, mert a beszédek nem hallhatóak.

Tevékenységek és átmenetek az események között

Ez az a pont, ahol a DJ és a ceremóniamester közötti különbség a leginkább észrevehető. A DJ a csúcson van, amikor a zenei részekről van szó, de nem vesz részt a játékokban, beszédekben vagy egyéb tevékenységekben. Ezekben a nagyon speciális esetekben a megfelelő személyre – tehát a ceremóniamesterre – bízzák a mikrofont.

Az események közötti átmenetek lényegesen gördülékenyebbek egy ceremóniamesterrel, mert ő gondoskodik abszolút mindenről. Összhangban dolgozik a rendezvényre felbérelt többi szakemberrel, és tudja, hogyan kell manőverezni a menetrenddel, amikor néhány vendég nem foglal időben helyet az asztalánál.

A KlubZene bemutatja Esküvői Dj és Ceremóniamester szolgáltatását

Miért nem működhet a Ceremóniamester és esküvői Dj egyben?

A fentiek elolvasása után elviekben nem lehet kérdés, hogy miért ne végezze ugyanaz a személy a Ceremóniamesteri és a Dj feladatokat. Amennyiben mégis össze kellene foglalni a válasz egyszerű; mert nem tudja úgy ellátni a feladatát, hogy az egyik, ne menjen a másik kárára.

Nézzünk egy egyszerű példát arra, hogy miért nem jó, ha valaki egy személyben Dj és ceremóniamester. Az esküvő egyik legmeghatározóbb eseménye a szertartás. A kezdés előtt rengeteg apró dologra kell odafigyelni, kezdve a gyűrűtől, a szülőköszöntő ajándékokon keresztül, egészen a választott ceremónia kellékekig. Mindeközben a hangtechnikát is elő kell készíteni és a szertartásvezető hangját be kell állítani a megfelelő hangszintre.

A ceremóniamester irányítja a bevonulás minden mozzanatát. Mikor indul el a vőlegény az anyukájával a szertartásvezetőhöz, mikor indulnak el a koszorúslányok és milyen lépéstávolságot tartanak és végül, hogy a menyasszonynak mikor kell elindulnia az oltárhoz édesapja mellett. Mindeközben külön zenéje van a vőlegénynek, a koszorúslányoknak és a menyasszonynak is. Ez egy többszörösen összetett feladatsor és mindennek passzolnia kell, mert itt egy kis baki is nagyon észrevehető.

A fenti példából már biztosan jól látható, hogy miért nem szabad egy családtagra bízni ezeket a feladatokat. Ne feledjük el, hogy Ő is szeretné jól érezni magát, tehát nem fog úgy odafigyelni az események idejére és nem tudja majd megfelelő határozottsággal irányítani a násznépet. Ráadásul sokaknak eleve nagy kihívás sok ember előtt megszólalni, pláne mikrofonban, amelynek használatához azért nem csak annyira van szükség, hogy belebeszélünk.

A Ceremóniamester és az esküvői Dj együttműködése

A fentieken túl még egy nagyon fontos dologról kell beszélni ennek a két szolgáltatásnak a kapcsolatáról. Az pedig az összeszokottság. A velünk együttműködő párok minden alkalommal elmondják a visszajelzéseik során, hogy már az első pillanatban érezhető volt a KlubZene csapatában megtalálható összhang, amely végigkísérte az egész esküvő hangulatát. Pontosan erről szól a Ceremóniamester és a Dj munkája. Az Ő közös munkájuk ugyanis az, hogy megteremtsék a megfelelő hangulatot és mindenkit bevonjanak az esküvő menetébe. Pontosan ismerniük kell a forgatókönyvet és reagálniuk kell a váratlan szituációkra. Egymást kell támogatniuk abban, hogy az esküvő valóban felejthetetlen legyen.

Várj még!

Biztosan van elképzelésed arról, hogy mekkora összeget szánsz DJ-re, fényekre hangosításra vagy egyéb kiegészítőkre. Éppen ezért készítettünk egy kalkulátort, amelyben a fő adatokat megadva pontos ajánlatot kapsz a szolgáltatásunkról. Válaszd ki magadnak a számodra fontos elemeket.