Zenék polgári szertartásra

Szerző: | 2023 dec 4.

A polgári szertartás (vagy Ceremónia) a jegyespár életének egyik legmeghatározóbb pillanata az esküvőn, amelyet az esküvői Dj által bejátszott zeneszámok tesznek még felejthetetlenebbé. A megfelelő zeneszámok kiválasztásával egy olyan érzelmi hullámvasútra kerülnek a jelenlévők, amelyre hosszú időn keresztül visszaemlékeznek. Minden hangulathoz és pillanathoz a megfelelő dallam társulhat. Íme néhány tipp, hogyan válasszátok ki az ideális zenéket a polgári szertartásotokhoz, hogy azt még emlékezetesebbé tegyétek.


Bevonulás

A polgári szertartás a legtöbb esetben a bevonulással kezdődik. Van olyan esküvő, ahol a vőlegény és a menyasszony is külön zenére vonul be. Van olyan is, hogy csak a menyasszonynak van bevonulása, adott esetben koszorúslányokkal. A választás a Ti kezetekben van és ez a Ti pillanatotok! A vőlegény és a menyasszony bevonulására tökéletes választás lehet egy lassú, gyengéd dallam vagy akár egy energikusabb, lendületes zeneszám is. A lassabb zeneszámok megidézik az összetartozás érzését, emlékeztetnek titeket egy-egy fontos pillanatára a szerelmeteknek; az első csók vagy a lánykérés. Az energikusabb zeneszámok viszont személyesebbek, hiszen ezek általában életérzést vagy hangulatot tükröznek. Bármelyiket is választjátok, azt tanácsoljuk legyen személyes.

A vőlegény és a menyasszony bevonuló zenéi legyenek személyesek

Szertartás

A szertartás közben a zene egyfajta érzelmi hátteret teremt. A háttérben finoman kell megszólalnia, mégis érzelmekkel teli atmoszférát kell teremtenie. Javasoljuk, hogy legalább 2-3 instrumentális zenét válasszatok, hiszen a szertartás alatt több alkalommal kell ezekhez a zeneszámokhoz visszatérni. Jó választás, ha a zeneszámokat finom zongora vagy gitárjáték uralja, amely a szerelem, az összetartozás és az egymás iránti elköteleződés érzését hozzák előtérbe.

A polgári szertartás alatti zeneszámok érzelmi hátteret teremtenek

Aláírás

Az aláírás pillanatához válasszatok olyan zenét, amely ünnepélyességet és boldogságot sugall. Ez a pillanat általában izgalommal telített, így ez a dal fűszerezi meg a pillanatot, és teszi emlékezetessé azt a különleges aláírást. Az esküvői Dj az aláírások megkezdésekor általában hangosabban szólaltatja meg ezt a számot, hiszen ezzel a násznép részére is jelzi, hogy valami különleges dolog történik. Választhattok instrumentális vagy szöveges zeneszámot is.

Fűszerezzétek meg egy jó dallal az izgalommal teli aláírás pillanatait

Gyűrűhúzás

A gyűrűhúzás egy rendkívül jelentős pillanat és igazi érzelmi intenzitást hordoz. Válasszatok olyan zenét, ami még inkább megerősíti a köteléketeket és az összetartozásotokat. Egy dallam, ami a szerelmetek mélységét hordozza magában.

Fejezzétek ki a szerelmetek mélységét a gyűrűhúzás dalválasztásakor

Választott Ceremónia

Itt a lehetőség, hogy az egyéniségeteket és különlegességeteket zenei formában is megmutassátok. Egyéni szokásokat, hagyományokat felidéző, tradicionális vagy éppen modern, személyes jelentéssel bíró dalokat választhattok a ceremónia közepén. Ez lehet az az időpont, amikor a zenén keresztül megmutathatjátok a kapcsolatotok egyediségét.

A választott ceremónia alatti zeneszám is az egyéniségeteket tükrözze

Szülőköszöntő

A szülők megszólítása a polgári ceremónia legemlékezetesebb pillanata. A szülők megszólítása a zene által a szertartás érzelmi hullámvasútjának a csúcspontja. Végigmentetek a szertartáson, kimondtátok az „Igen”-t és Ti is egy felfokozott állapotban vagytok. A szülőköszöntővel szabadulnak el a valódi érzelmek és szakad ki mindenkiből az eddig felhalmozódott feszültség, amely az előkészületek izgalmát is magában hordozza. Egy zene, ami köszönetet és szeretetet fejez ki irántuk, emlékezetessé varázsolhatja ezt az érzelmekkel teli pillanatot. Sok zeneszám van, amely ilyenkor segít az érzelmek felszabadításában, de nekem van egy személyes kedvencem. Amikor a szertartásvezető azt mondja, hogy „… most pedig lépjetek oda a szüleitekhez és köszöntsétek őket!” felhangosítom Pál Dénes – A Széltől is Óvsz című zeneszámát a 0:49 másodperctől…

A szülőköszöntő a polgári szertartás csúcspontja, ezért a zeneválasztásnak kulcsfontosságú szerepe van

Gratuláció és Koccintás

A szülőköszöntő után fontos, hogy mindenki fellélegezzen és az ifjú pár és a násznép örömteli hangulattal zárja a polgári szertartást. Ugyanakkor az ünnepi hangulat megőrzése fontos, amikor gratulálnak és Ti távoztok a szertartásról. Válasszatok tehát olyan zenét, amely még ünnepélyes és örömöt sugall.

Ünnepélyes, de már örömmel teli zeneszámot válasszatok a gratulációhoz

Kivonulás

A kivonulás az önfeledt ünneplés és a ceremónia záróeseménye, amely után az ifjú párok elkezdenek fellélegezni. Innentől a felhőtlen ünneplés következik és ettől a pillanattól érezhető az egész násznépen a közös bulizás hangulata. Ezt a részt nyugodtan az esküvői Dj-re bízhatjátok, aki valószínűleg vidám, pozitív hangvételű zeneszámokat játszik majd. De választhattok saját zenét, amely szintén titeket jellemez.

A kivonulás dalaival elkezdődik a felhőtlen ünneplés

Zenék polgári szertartásra

A jól megválasztott zeneszámokkal teli polgári szertartásotok olyan emlékezetes pillanatokat szőhetnek a nagy naphoz, amelyek örökre veletek maradnak. A megfelelő zenék kiválasztása lehetővé teszi, hogy minden pillanatotokat kísérje az a hangulat, melyet szeretnétek és ami felejthetetlenné teszi a napotokat a násznépnek is.

Természetesen vannak a szertartásnak olyan pillanatai, amelyeket alatt egy tapasztalt esküvői Dj nem játszik semmilyen háttérzenét, mert a hallottakon van a hangsúly. Ilyen például az „Igen”-ek kimondása vagy a fogadalomtétel, hiszen ezeknél az eseményeknél a szavak eleve megadják a hangulatot és egy aláfestő zenével csak elvennénk a fókuszt ezek fontosságáról.

Remélem, ezek a tippek segítenek nektek abban, hogy a zene varázslatos erejével még emlékezetesebbé tegyétek a polgári szertartásotokat!

Várj még!

Biztosan van elképzelésed arról, hogy mekkora összeget szánsz DJ-re, fényekre hangosításra vagy egyéb kiegészítőkre. Éppen ezért készítettünk egy kalkulátort, amelyben a fő adatokat megadva pontos ajánlatot kapsz a szolgáltatásunkról. Válaszd ki magadnak a számodra fontos elemeket.